Ман Юнайтед рискува да не участва в евротурнирите


Н. Гавазов

Ман Юнайтед рискува да не участва в евротурнирите

Манчестър Юнайтед може да бъде изваден от европейски състезания през следващия сезон заради другия клуб на новия съсобственик Сър Джим Ратклиф.

Сър Ратклиф наскоро придоби 27,7% дял в Юнайтед, който се бори за място в Шампионска лига в края на този сезон.

Ница на Сър Ратклиф, който е на пето място във френската Лига 1, също се надява да се класира за Шампионска лига.

Първоначално Сър Ратклиф се надяваше, че УЕФА ще смекчи правилата относно участието в европейските турнири на клубове, които имат общи собственици, но промените не отговориха на очакванията на Сър Джим, пише The Sun.

Новите правила, публикувани от УЕФА, позволяват на клубове с общи собственици да се състезават в различни състезания, които няма да се припокриват от следващия сезон поради промени във форматите.

Така Юнайтед и Ница няма да могат да играят едновременно в Шампионска лига, Лига Европа или Лига на Конференциите.

Обърнете внимание, че ако и двата клуба останат на сегашните си позиции, които при нормални обстоятелства биха отворили пътя към Лига Европа, Ница ще има предимство пред Юнайтед, тъй като те са по-високи в националното си първенство (пето място срещу шесто).

По същия начин, ако Юнайтед и Ница се класират за Шампионска лига, този с по-висока позиция във вътрешното първенство от двата ще се класира за елитното европейско състезание.

Ако Юнайтед и Ница завършат на една и съща позиция във вътрешните си лиги и се класират за едно и също европейско състезание, "червените дяволи" ще имат предимство поради по-високото си класиране.

Ако обаче Юнайтед спечели ФА Къп и по този начин се класира за Лига Европа, а Ница също има квота за този турнир през Лига 1, тогава предимство ще има английският клуб, докато френският ще премине в Лигата на конференциите.

Подобен казус има и между Манчестър Сити и Хирона, които са част от City Football Group. Двата обора в момента заемат третите места във Висшата лига и Примера дивисион и най-вероятно ще се класират за участие в Шампионска лига.

  Сподели
509