Шеф в Левски разясни какви суми дължи клубът


FUTBOL-TV

Шеф в Левски разясни какви суми дължи клубът

Членът на УС на Левски - Борислав Георгиев изнесе доста цифри, свързани с финансовото състояние на клуба. Той бе категоричен, че от година насам Левски не трупа никакви задължения.

"Идеята беше да направим една равносметка, откакто встъпихме в длъжност. След два негативни резултата на футболния ни клуб започват внушения, интерпретации, неистини, които създават една горчивина у всички фенове. Ние сме огромно задължени, огромно благодаря на феновете, че бяха неотлъчно до клуба. Ще започна с една ретроспекция, която е породена от някои изказвания. Всички тези неща ще бъдат осъвременени, но бяха казани и на Общото събрание. Сега започва поредната медийна атака, която не можем да оставим без коментар. Аз харесвам всички левскари, не харесвам обаче, когато се критикува без идеи. Ние сигурно също сме грешили, но когато правиш тези обвинения и внушения, следва да дадеш идеи, такива аз една година не срещнах от тези "доброжелатели' упражняващи се на гърба на Левски“, започна Георгиев.

"Заварихме дълг в размер на 12 милиона, необслужени задължения, просрочени задължения към доставчици, кредитори за над 2 млн. лева, празен магазин, дори старата екипировка не беше изплатена, над 750 хиляди лева изхрачени пари по договорите с генералния спонсор. Това са пари, на които не можехме да разчитаме в този период. Огромна е заслугата на "синята“ общност, успяхме да се справим с това нещо. Има някои твърдения, че Левски се е лишил от едно висококомпетентно управление преди това. Не обичам да коментирам бивше ръководство, но "синята“ общност трябва да знае какво сме заварили. Не е важно какво сме заварили, а резултатите. Пълно недоверие на държавата и бизнеса. Поставихме си основните задачи да наложим финансова дисциплина и да върнем доверието на държавата и бизнеса към "ПФК Левски“. Борбата е за спасяването на честта и достойнството на "ПФК Левски“, запазването на неговата идентичност. Най-лесният вариант е този, който направиха много от клубовете, но нашата задача беше "Левски“ да излезе с високо вдигната глава. Вследствие на предходното управление и на това, че година и половина не са плащани предишните задължения, ДДС, които са лицензионни, няма да повтарям през какви правни гимнастики минахме, докато предизвикаме ревизия. Тези неплатени суми, всичко, което казвам, е отчетено за изтеклия период на предходното управление не са платени над 2 милиона лева главница, те носят и съответни лихви, които нарастват и пропорционално. Миналата година имаше случаи, в които лихвата беше над 100 000 лева на месец. Основната цел беше погасяването на главницата, която носи невъзможни лихви за нас. Сметките ги оставям на хората, които постоянно се упражняват по тази материя. Главницата е изплатена изцяло, останала е лихвата, която е отсрочена до 2027 година. Тази сума не носи допълнителни задължения на клуба. Успоредно на подписването на споразумението с НАП, искахме същото със задълженията към Общината“, каза още Борислав Георгиев.

"За съжаление, трудно се сформира Общинският съвет, утре ще се коментира и този въпрос. Сумите са известни, коментирани. Да се надяваме на положителни резултати за просрочване и на това задължение. Искам да опровергая едни твърдения за някакви колосални милиони, които са влезели в клуба вследствие на трансферите на трима футболисти през зимата. Едва ли не са суми, многократно надвишаващи задълженията. По тези трансфери ще влязат 3.8 млн. евро, не е влязло още всичко. Имаше проценти, които не са за "Левски“, а за футболните клубове. Имам молба да не се тиражират съобщения, които не са истина и някои доброжелатели да си приписват заслуги, които нямат. Бяха привлечени и нови футболисти. Те също струват пари. Осигурен е битовият комфорт на спортно-техническото ръководство да може да си върши работа – лагери, които също струват пари. Сумата, която посочи господин Сираков 12.85 млн. лева е успех, с който се гордеем, благодарение на "синята“ общност. Това е най-големият капитал на Левски. Надявам се да продължите да ни подкрепяте и занапред“, каза още Боби Георгиев.

Той продължи и с финансовия отчет.

"Лихвата, която е разсрочена до 2027 година няма отношение към лиценза, задълженията към общината, за лиценза проблем няма, за разлика от миналата година по това време. 3 762 000 лева е сумата до 2027 година, няма да има проблем. Задълженията ни към Общината от 2016 година до настоящия момент са в размер на 2 милиона лева. Тази сума също ще бъде разсрочена за 3 години, няма да е проблем за лиценза. 5 762 000 е задължение, което не носи лихви. Левски не трупа един лев нови задължения, изчиствайки всички текущи такива. Това бе и основното да се подпише споразумение с НАП, те не желаеха и да разговарят. Нека хората, които се упражняват върху тематиката, че Левски бил в будна кома, интересно какво медицинско състояние ще поставят сега. Изплатили сме над 12, близо 13 милиона лева общо. Към останалите лихви не е нужно да се предоговаря нищо. Дали ще платим нещата следващия месец или следващата година, си е вътрешно решение. Не се струпат нови лихви. По същия начин смятаме да преговаряме и с общината. Всеки може да прецени кое е по-добре – да платиш нещо веднага, или да платиш, докато има дата за разсрочване“, каза още той.

  Сподели
104