Бах обясни разликата между Русия и Израел


Н. Гавазов

Бах обясни разликата между Русия и Израел

Президентът на Международния олимпийски комитет ( МОК ) Томас Бах обясни защо Израелският олимпийски комитет не е отстранен поради конфликта в ивицата Газа и спортисти от тази страна ще участват на Олимпиадата през 2024 г. Според Бах, Израел не е нарушил Олимпийската харта.

"Всичко е много ясно. За разлика от Руския олимпийски комитет (РОК), Израелският олимпийски комитет не е нарушил Олимпийската харта. РОК иска да разпространи влиянието си в други региони. Това е нарушение на целостта на Националния олимпийски комитет на Украйна. Казват, че спортистите от ЛНР или ДНР трябва да са руски спортисти. Това е грубо нарушение на Олимпийската харта и няма как да се случи. Руският олимпийски комитет представи следния аргумент: "Вие не наказвате израелците, така че не можете да накажете и нас“. Но тези два случая не могат да се сравняват. В случая с Израел няма нарушения.

От друга страна, в олимпийския свят от 30 години имаме това, което политическият свят нарича решение с две държави: имаме Израелски национален олимпийски комитет и Палестински национален олимпийски комитет. Тези два национални олимпийски комитета съжителстват мирно в продължение на 30 години. И нито един от тях не поиска санкции срещу другия“, цитира Le Monde думите на Бах.

Напомняме, че на 24 февруари 2022 година нацистка Русия нападна Украйна по заповед на военния престъпник и масов убиец Владимир Путин. След това страната – агресор бе подложена на безпрецедентни санкции, включително и изключване от световния спорт.

  Сподели
120