Титаник


Н. Гавазов

Титаник

25 ноември 2017 г. е денят на смъртта на ФК Барселона, поне тази, която познавахме през последните 10 години. На този ден Хосеп Бартомеу даде на Хорхе Меси точно толкова пари, колкото поиска бащата и агент на Лионел. А той поиска всичко, което клубът имаше.

Бартомеу изобщо не помисли, че по този начин ще бъдат нарушени икономическите правила - всеки, който харчи много повече, отколкото печели, е обречен. В света на аритметиката няма чудеса и трагедията на някои управници е, че не се учат от историята. Не, няма да говорим нито за Виденовата зима, нито за Калифорния под управлението на демократите. Връщаме се на "Камп Ноу", където всички се радваха от удължаването на договора на аржентинеца, без да забележат, че заплатата от 90 милиона на Меси е над тавана.

Меси взе повече от половин милиард за пет години или за да бъдем по-точни:  555 милиона, 237 хиляди и 619 евро. Плюс 115 милиона бонус за подписване на новия контракт и още 78 милиона бонус лоялност!

"Просто имаме ужасно финансово минало. 110% от приходите ни отиват за заплати. Нашите възможности сега са ограничени. Положението е по -лошо от това, за което ни говореха и което получихме, когато правихме изчисления въз основа на официални данни. Дългът ни е много по -голям от очакваното. Новият договор с Меси не можа да бъде одобрен", разкри апокалипсиса новият президент Жоан Лапорта.

Това, което бе ясно от години, се случи сега, а не през лятото на 2020 година, когато Бартомеу излъга Меси и не го пусна. Изненадващо бавна реакция за хора, на които клубът донесе 715 милиона евро в пандемията, а преди това носеше по милиард.

Най -лошото в историята на човечеството се случва, когато случайни хора са на съдбоносни постове. Не, няма да говорим за история, а само ще посочим икономическия крах на Барселона. Сега каталунците се позовават на правилата на Ла Лига, които определят лимит на заплатите, така че клубовете да не фалират, но този закон е от десет години.

В Барселона отдавна знаеха, че новият договор на Меси е твърде скъп за тях. Старата управа разиграваше поредица от комедии, за да не разгневи феновете. Бартомеу и компания  убедиха Лео да отложи получаването на заплатата с три години, страните се договориха за намаляване на заплатата с 50%, но дори и този размер се оказа непосилен за клуб, чийто дълг е 1.2 милиарда евро.  Защото истината трябва да бъде казана на висок глас - Барселона е във фактически фалит и единствената причина да не бъде задействана процедурата по обявяване в несъстоятелност е спецификата на клуба, зад който стои не само испанската държава, но и милиони фенове по целия свят.

Ювентус даваше на Роналдо 31 милиона на година, за което торинци съжаляват. А Лионел спокойно взе 555 милиона за пет години, защото за него парите са опаковки от бонбони.

Впрочем, състоянието на аржентинеца щеше да е много повече от милиард, ако баща му не бе инвестирал стотици милиони в съмнителни сделки с боливийци и колумбийци (роднините на Меси намериха приятели от света на престъпността). А най-любопитното е, че семейство с такива пари живее без финансови съветници! Но в края на краищата нас това не ни интересува, защото това са техните милиони - те дори могат да ги изгорят, ако пожелаят. Но вече е проблем, когато Меси рискува финансовото здраве на Барселона, защото така се нанасят вреди на милиони хора.

И всичко това съвпадна с пристигането на най-големия враг на каталунците в лицето на Бартомеу.

Невероятен дует!

Единият събра несъвместими и безполезни играчи, а другият взе половин милиард от родния си клуб, въпреки че всеки финансов съветник можеше директно да каже на Меси, че това ще превърне клуба в съвременен Титаник.

Разбира се, по-голямата вина е на Бартомеу и 13 -те му директора, които вкупом не проявиха грам разум (и може би съвест), за да отхвърлят поредица от "блестящи“ сделки, като 270 милиона за Дембеле и Коутиньо, 120 за Гризман, 60 за Пянич, 41 за Малком (на "Камп Ноу" още се говори, че този трансфер е да се направи напук на Рома), 40 за Паулиньо.

Суета и гордост, надценяване на възможностите, загуба на реалност...  Можем да открием всякакви причини за финансовия крах на Барселона, факт е, че клубът буквално бе източен по примера на някои източноевропейски и в частност български хитреци. А Меси от своя страна пропиля последните три - четири години, защото с Манчестър Сити можеше да даде повече на историята на футбола и същевременно да спаси Барселона.

Сега виждаме един тъжен край, при който капитанът си тръгна безплатно, а не за двеста милиона. Да, видяхме сълзи и сърцераздирателни сцени в стил южноамерикански сериал, но от цялата история Барселона е "капо", докато Лео ще сложи огромни катарски пари в джоба си. И всичко това, защото "блаугранас" се довери на случаен човек, на бивш баскетболист, роден със златна лъжица в устата. А за поправянето на тази грешка ще са нужни години, ако не и десетилетие.  

Със сигурност ще има хора, които няма да се съгласят с написаното по-горе, а други ще припомнят за 30+ гола на Меси на сезон. Да, аритметиката не може да бъде излъгана, но същата тази аритметика показва, че Лео спечели 35 трофея за цялата си кариера в Барселона. И само три, когато отборът остана без Шави и Иниеста...

  Сподели
966