Часовникът тиктака


Н. Гавазов

Часовникът тиктака

Барселона винаги е заобиколена от спекулации за трансфери, което е нормално за всеки един европейски гранд - заради голяма фенска маса, както и имиджа да играеш за амбициозен отбор. Контузията на Гави обаче не само не търпи спекулации, а отсега поставя на изпитание плановете на каталунците за януарски трансфери.

19-годишният халф получи тежка травма, след като скъса предна кръстна връзка срещу Грузия по време на повиквателната си в националния отбор на Испания и ще се завърне за клуба си през следващия сезон, като ще пропусне Европейското първенство през следващото лято.

Няма съмнение, че това е огромна загуба за каталунците, които и без това имат адски проблеми със защитата на титлата.

Проблемът е, че спортният директор Деко публично заяви , че няма смисъл да се търси заместник на Гави, защото няма да се намери нищо подобно на пазара. Без съмнение Шави Ернандес мисли в обратна посока и би предпочел да подсили отбора си, ако е налична възможност за това. А това прави изказването на Деко много неуместно и прибързано.

Миналата сряда стана ясно, че Ла Лига ще позволи на Барселона да регистрира Витор Роке, който трябваше да се присъедини към "блауграна" през лятото срещу 30 милиона евро плюс 31 милиона евро, но лошите финанси на каталунците принудиха играча да остане в Атлетико Паранаензе. Сега обаче средствата, освободени от заплатата на 19-годишния футболист са достатъчни за регистрацията на Роке.

Междувременно Джовани Ло Селсо се появи като главен кандидат да влезе и да смекчи удара от отсъствието на Гави, въпреки че според последни съобщения от Острова, Тотнъм не е готов за сделка. "Блаугранас" разполага с 80% от заплатата на Гави, която да похарчи за всеки заместник до края на сезона.

Ако помислим трезво, има малък шанс Барселона да привлече както Роке, така и полузащитник, като този шанс зависи от възможността Барселона да намери инвеститор, който да вложи 40 милиона евро, които Libero все още не е внесъл за своя дял от 9,8% в Barca Studios.

Това обаче е решение, което Барселона трябва да вземе преди да настъпи януари. Допълнителното обезщетение за замяна на играч, който е дълготрайно контузен, е достъпно само за 30 дни след контузията, което означава, че каталунците имат време до вторник, 19 декември, за да вземат това решение. В този смисъл, часовникът тиктака, а с всеки изминал ден този звук ще става все по-силен.

Какви са опциите?

Барселона несъмнено изпитва недостиг на ресурси, но има и силен аргумент да се каже, че халфовата линия не е най-спешната им нужда. Ако погледнем реално, шампионите имат редица опции в лицето на  Френки де Йонг, Педри, Илкай Гюндоган, Фермин Лопес, Ориол Ромеу и Серхи Роберто, докато Роберт Левандовски и Жоао Кансело нямат естествени заместници на позициите си. Освен това привличането на Ло Селсо или който и да е друг полузащитник би било знак, че Шави не вярва докрай  на Роберто, Ромеу и Лопес. А дали такова отношение към играчите не би рефлектирало на поведението на футболистите и на отбора като цяло на терена?

Не знаем, а цялата ситуация още един път доказва, че футболният клуб е сложен механизъм, изискващ усет и майсторство в управлението му.

Впрочем, за това може би Шави отговори уклончиво какво ще прави през януари: "Аз съм в контакт с президента и с Деко ежедневно. Ще обявим каквото сметнем за подходящо. Те знаят моята позиция и аз знам тяхната и оттам нататък става въпрос за намиране на консенсус. Очевидно губим футболист за целия сезон и ще видим какво можем да направим и ще видим дали изобщо можем да привлечем някой".

За феновете на Барселона остава да бъдат търпеливи и да игнорират часовника.

  Сподели
1139