Иниеста: Винаги съм действал в съответствие със закона


Н. Гавазов

Иниеста: Винаги съм действал в съответствие със закона

Бившият полузащитник на Барселона Андрес Иниеста , който игра за японския Висел Кобе от 2018 до 2023 г., коментира информацията, че е обвинен в укриване на данъци в Япония в размер на 3.5 милиона евро.

"През финансовата 2018 г. подадох данъчна декларация за доходите в Испания в съответствие с приложимите национални правила. През 2021 г. и 2022 г. Японската данъчна служба започна разследване, за да обсъди моето данъчно пребиваване, което доведе до констатация, че съм бил японски данъчен резидент за част от 2018 г. Дългът на тази проверка бе реално погасен.

Доходите за този период бяха обект на тежко двойно данъчно облагане, поради което поисках започване на така наречената приятелска процедура, предвидена в спогодбата за избягване на двойното данъчно облагане между Испания и Япония.

В момента тази процедура е в ход и се надяваме на бързо разрешаване на ситуацията съгласно постигнатото споразумение между двете страни, за да могат да ми върнат надвнесените данъци.

Изисквам уважение и предпазливост по отношение на изнесената информация, докато процесът продължава. Винаги съм действал и ще действам в съответствие със закона и настоящите правила“, заяви Иниеста.

По-рано беше съобщено, че докато е играл за Висел Кобе, испанският футболист не е декларирал доходите си. Подчертава се, че за петте години на изяви на Иниеста в Япония той е оставил недекларирани приходи от около 5,2 милиона евро.

  Сподели
213