Времето на Тотнъм


Н. Гавазов

Времето на Тотнъм

Само преди пет месеца бъдещето на Тотнъм изглеждаше мрачно. Крайното осмо място стана отражение на хаотичната кампания, през която Антонио Конте бе уволнен, а редица важни играчи не оправдаха очакванията. На всичкото отгоре Хари Кейн се отправи към Германия, а редица големи треньори отказаха да поемат отбора, което накара ръководството на Тотнъм да се обърне Анге Постекоглу. Австралийският специалист не бе гръмкото име, което феновете на "шпорите" очакваха, а липсата на опит от високо ниво будеше тревога.

След осем кръга от настоящата кампания, само два отбора са без загуба - Тотнъм и Арсенал. Точно съперниците в дербито на Северен Лондон оглавяват таблицата, но Спърс са пред "артилеристите" благодарение на допълнителни показатели. Няма съмнение, че Арсенал е способен да стане участник в битката за титлата, но Тотнъм?

Всъщност, говорейки за  Постекоглу, трябва да кажем, че той създаде всички условия за креативност на футболистите на терена, съживи няколко отписани от Конте играчи и всичко това доведе до огнено представяне на отбора, от който са възхитени всички. Изненадващото е, че резултатите по никакъв начин не импонират на загубата на Кейн, чието напускане бе прието от феновете за апокалипсис. Но атаката на Спърс работи продуктивно без Хари - Тотнъм с 18 гола се нарежда на четвърто място в лигата по брой точки, след като се превърна от отбор от един играч в отбор, в който всеки може да вкара.

Шест победи и две равенства са отличен резултат в началото, особено като се има предвид, че Спърс вече играха срещу Арсенал, Манчестър Юнайтед и Ливърпул, като спечелиха седем точки от възможни девет в тези мачове. В някои срещи, като срещу Ливърпул, те имаха късмет, но в други показаха характер, като срещу Лутън или Шефилд Юнайтед.

И така, докъде могат да стигнат "шпорите" и трябва ли да очакваме да направят фурор? Все още е много рано да се прецени дали Тотнъм ще може да се бори за титлата или по-близо до зимата ще се окаже банален борец за място в топ 4. Лондончани все още нямат загуба, но вече играха срещу всички новаци, като имаха огромни проблеми, въпреки максимума на взетите точки.

Понякога минималната победа говори повече за манталитета на отбора, отколкото загубата. Голът на Мики ван де Вен срещу Лутън се оказа решаващият фактор, но хората на Постекоглу показаха монументална решителност да осигурят трите точки след глупавото изгонване на Ив Бисума през първото полувреме. В предишни години Спърс щяха да се разпаднат и да изпуснат победата, но сега "шпорите" имаха вид на питбул, който не изпуска парчето месо заради обратната си захапка.

Основните числа също са убедителни. Тотнъм е четвърти по отбелязани голове (18) и пети по най-малко допуснати голове (осем в осем мача). За сравнение, Спърс вкара 63 гола в 38 мача през миналия сезон и имаше едва осмата най-добра голова разлика в дивизията (+7). Този път лондончани се представят значително по-добре, което е особено впечатляващо, като се има предвид, че повечето от основната им петица в защита са в първите си пълни сезони в клуба.

Отборът на Постекоглу се нарежда и на трето място по притежание на топката (61,4% - след само Манчестър Сити и Челси) и пети по точност на подаванията (87,8%). Те също така имаха повече удари към вратата - 19 средно на мач - от всеки отбор в дивизията. Отново новото попълнение изигра важна роля, като Джеймс Мадисън направи повече удари от всеки друг играч на Спърс, когато замени Кейн.

Освен всичко дотук, играчите на Тотнъм работят усилено, за да принудят съперниците си да правят грешки в собствената си половина, след като са връщали топката в атакуващата третина 58 пъти този сезон, трети в лигата. Единственият недостатък е, че"шпорите" позволяват твърде много удари към вратата - средно по 13 на мач, което е колкото Нотингам Форест и повече от Евертън. Това е твърде много за отбор, който иска да се бори за титлата.

Италианецът Викарио е много добър на вратата. Неговите 80,6% успешни спасявания са вторият най-добър резултат  в лигата, но не могат да очакват италианецът да поддържа това ниво на постоянство в продължение на 38 мача. "Шпорите" са по-солидни този сезон, но все още трябва да работят, за да изгладят грубите ръбове.

Създателят на невероятния старт на Тотнъм Постекоглу не крие факта, че отборът му все още е в начален етап на изграждане и е длъжен да става все по-добър и по-силен в бъдеще. Той приема междинния успех спокойно и разбира, че първото място е резултат, който не е станал без малко късмет.

Но Постекоглу има време да излъска играта на отбора, а голямото предимство пред неговите конкуренти е, че Тотнъм не играе в Европа този сезон и вече отпадна от Фулъм от Купата на лигата. Постекоглу и неговите играчи имат цяла седмица, за да се подготвят за повечето мачове, както Лестър направи, когато "лисиците" спечелиха титлата през 2016 г., и Челси, когато "сините" я спечелиха през следващия сезон.

Въпреки че е рано да се говори за титла. Тотнъм върви по острието на бръснача в повечето мачове този сезон и можеше да не спечели или дори да загуби. Досега "шпорите" имаха достатъчно смелост да организират няколко обрата, а отборът веднага прие Постекоглу и неговата философия, но предстои още много работа.

Огромен плюс е, че мениджърът вдъхна пълна увереност на играчите. Той има смел стил на игра, при който футболистите поемат рискове с топката в зони, които могат да предизвикат безпокойство у някои фенове. Но той настоява, че играчите му не трябва да се притесняват от грешки. Той знае, че грешките ще дойдат с изучаването на стила му на футбол и никога няма да има наказание, ако неговите играчи загубят топката, докато се опитват да играят правилно.

Благодарение на тази увереност играчите на Тотнъм са най-добрите в прехода от защита към нападение този сезон и много рядко използват дълги подавания, за да направят това. Отборът е подобрил значително контрола на топката и това се забелязва с просто око, без аналитични изследвания.

Те владееха смело топката, но на практика нямаше грешки от играчи, които не са свикнали да играят такъв футбол. Те направиха само две грешки, довели до удари към вратата този сезон (само четири отбора са имали по-малко) и са един от само осемте отбора, които все още не са допуснали поради грешка. През миналия сезон те направиха повече грешки, които доведоха до противников гол (10), отколкото всеки друг отбор във Висшата лига, въпреки че имаха мениджър, който би побеснял след подобни грешки.

Статистиката показва, че когато нов треньор се присъедини към отбор, броят на непредизвиканите грешки почти винаги се увеличава, когато тимът започне да усвоява новия стил. Началото на управлението на Пеп Гуардиола в Манчестър Сити бе белязано от погрешни стъпки, тъй като той настояваше неговият колектив да промени стила си на защита. В осем мача от първия сезон на Гуардиола начело (2016/17), Сити направи повече грешки, водещи до удари (пет), отколкото всеки друг отбор от Висшата лига.

В някои отношения Постекоглу е истински късметлия. Много играчи на Сити не изглеждаха комфортно да играят футбола на Пеп през 2016 г. И докато трансферната кампания на Спърс под ръководството на Постекоглу до голяма степен бе много добра (Ван де Вен, Мадисън и Викарио започнаха много добре в новите си роли), той също така наследи редица играчи, които бяха купени преди пристигането му и подхождаха на неговия перфектен стил на игра. Ив Бисума, Дестини Удоджи и Педро Поро са на първо четене.

Сред онези играчи, които бяха много лоши при Конте, но започват да играят добър футбол при Постекоглу, Ришарлисон има към какво да се стреми. Той пропуска твърде много шансове да се наложи като централен нападател на Спърс досега. Хари Кейн също не бе перфектен по отношение на завършването, но винаги имаше много шансове - поради това той беше един от най-добрите реализатори във Висшата лига.

Спърс също така са получили повече жълти картони (27) от всеки друг отбор в лигата, а като се има предвид липсата на дълбочина на състава им в сравнение с подобни на Сити, Арсенал и Ливърпул, "шпорите" наистина могат да страдат заради дисквалификации. Все още не са играли без Бисума, но той ще изтърпи наказание от един мач срещу Фулъм след червения си картон срещу Лутън и е на един жълт картон от друго отстраняване.

Времето още повече ще покаже кое в играта на Спърс е  проблем или предимство. Към момента е трудно да се направят изводи, тъй като периодът за анализ е малък - само осем мача. Но метаморфозите, които се случиха със Спърс под ръководството на Постекоглу заслужават внимание, както и създадената благоприятна атмосфера а за прогреса на отбора.

След толкова години на лутане, Тотнъм отново се движи в правилното направление. И нека признаем, че "шпорите" са скрит фаворит в борбата за титлата.

  Сподели
923