МОК ще наказва участниците в Игрите на приятелството?


Н. Гавазов

МОК ще наказва участниците в Игрите на приятелството?

Международният олимпийски комитет ( МОК ) ще разгледа възможността за санкции срещу спортисти, които ще участват в Игрите на приятелството в Русия, съобщиха от организацията.

"Ще разгледаме това в бъдеще. Ние ясно предадохме позицията си на националните комисии и международните федерации и WADA също я изрази ясно. Спортистите, които участват в тези игри, ще бъдат изложени на риск както от гледна точка на допинг, така и от пропаганда“, заяви директорър на отдела за връзки с Националния олимпийски комитет на МОК Джеймс Маклауд.

Припомняме, че Игрите на приятелството ще се проведат от 15 до 29 септември в Москва и Екатеринбург и целта на руското правителство е да намери алтернатива  на Олимпийските игри, откъдето нацистка Русия бе изхвърлена заради военната си агресия срещу Украйна.

По-рано МОК призова спортистите и правителствата да откажат участие в Игрите на приятелството в Русия. Организацията смята, че Русия нарушава Олимпийската харта, съответните резолюции на Организацията на обединените нации (ООН) и проявява неуважение към спортистите и почтеността на спортните състезания.

  Сподели
87